Gróf Degenfeld kimagasló hazai és nemzetközi eredmények

Kimagasló eredményeket értünk el a közelmúltban több nívós hazai és nemzetközi versenyeken.

A Champagne és Pezsgő Világbajnokságról (Champagne & Sparkling Wine World Championships, CSWWC) a 2019 Organic Extra Brut pezsgőnk aranyéremmel tért haza, a XV. Országos Bio Borversenyen a Tokaji Organikus Szamorodni 2020 szintén aranyérmet szerzett, illetve a verseny legmagasabb pontszámát, és ezzel különdíjas lett. Emellett a Tokaji Organikus Hárslevelű „Terézia” 2022 és a Tokaji Organikus Furmint „Zomborka” 2022 arany, míg a Tokaji Organikus Furmint 2022 ezüstérmet nyert a megmérettetésen. A hetedik alkalommal megrendezett Országház Bora versenyen pedig a Tokaji Organikus Terézia Hárslevelű 2022 végzett az első helyen. Az eredmények kapcsán Tóth Máté birtokigazgatónkkal beszélgettünk.  

grofdegenfeld tothmate es sulyokbalazs 2022 mg6628 srgb dpi72 hd

Tizenkilenc ország csaknem 1000 tétele versengett idén a legszigorúbb és legnagyobb presztízzsel bíró nemzetközi megmérettetésen, a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon, ahonnan a tiszta furmintból készült Gróf Degenfeld 2019 Organic Extra Brut pezsgő aranyéremmel tért haza. Miként fogadtad a hírt?

Nagy örömmel, hiszen mindig megtisztelő és izgalmas, ha egy ilyen rangos nemzetközi versenyről jön az elismerés. Ez a kimagasló eredmény egyrészt hitet ad, hogy helyes úton járunk, mert az első BIO certifikált pezsgőnkkel értük el a kitüntetést. A Gróf Degenfeld borokkal pontosan ezt szeretnénk megmutatni, hogy a fenntartható, ökológiai technológia nem jelent megalkuvást minőségben. Másrészt egyfajta visszaigazolás azoknak az értékeknek, amiket hosszú ideje a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok képvisel. Sulyok Balázs szőlész-borász kollégámmal együtt szeretném kiemelni, hogy ez, akárcsak a többi elismerés tükrözi az egész csapat munkájának az eredményét és elhivatottságát.

 

Mit jelent egy ilyen fontos elismerés tágabb értelemben a Tokaji borvidéknek?

Hatalmas büszkeség ez számunkra és egyaránt az egész borvidéknek, hiszen minden egyéni siker, mind hazai, mind pedig nemzetközi szinten hozzájárul Tokaj-Hegyalja ismertségének növeléséhez. Tokaj világszinten is rendkívül izgalmas borvidék, és mint a versenyen elért siker is bizonyítja, az adottságai alkalmassá teszik a magas minőségű pezsgők készítésére is. Az eredmény egyértelműen megmutatja, hogy a furmint tud úgy szerepelni pezsgőkészítés szempontjából, mint a chardonnay. Remélem, ezek a sikerek a többi hegyaljai borászt is motiválni tudják, hogy komoly elszántsággal és energiát belefektetve érdemes pezsgőben is gondolkodni a borvidéken.

dron 4

Miért tartotta fontosnak a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, hogy jelentkezzen a Champagne és Pezsgő Világbajnokságra?

Egy ilyen rangos független világversenyen objektív és hiteles mérce elé szerettük volna állítani a pezsgőnket, és megtudni miként vélekednek róla a világ legnagyobb szaktekintélyei. Az öröm dupla számunkra, hiszen rögtön az első szereplésünkön értünk el ilyen kimagasló eredményt. Mivel sokszor közvetlenül találkozunk a fogyasztóinkkal, ezt el tudjuk mondani, de természetesen bízunk benne, hogy új fogyasztókat is el tudunk érni egy ilyen eredmény után. 

 

Milyen filozófia mentén készülnek a Gróf Degenfeld pezsgői?

Az elmúlt 5 évben sokat foglalkoztunk azzal, hogy a pezsgőnk stílusát úgy finomítsuk, ahogyan a legmegfelelőbb a fogyasztóink számára. Tudatosan nem a nemzetközi trendeket figyeltük a készítése során, hanem inkább a fogyasztói visszajelzéseket. Ezekből kiindulva építkeztünk és fejlesztettük a stílusát. Azt vettük észre, hogy a magyar fogyasztók sokkal jobban díjazzák a frissebb és ropogósabb jegyeket egy pezsgőben, ezért több kísérletezés után a mi 100% furmintból készített pezsgőinket két évig érleljük palackban. Így alakulnak ki ezek a jegyek, ízében pedig a finom kenyeresség és krémesség. Szintén fontos kiemelnem, hogy a bio termelés soha nem jelent hátrányt, vagy kompromisszumot minőségben. Örülnék, ha egyre több borász átállna erre a művelődési módra, hiszen ez egy kontribúció a mi jövőnkre és életünkre. Sokkal több bio borra van szüksége Magyarországnak. Véleményem szerint ez a jövő, és aki nem kezd ezen a téren felzárkózni, annak dupla lemaradása lesz. A magunk részéről 2009 óta ültetvényeink ellenőrzött, organikus művelésben részesülnek, aminek során a szőlőnövény és a természet egyensúlyának fenntartására törekszünk.   

hotel@degenfeld.hu

+36-47/580-400

3915 Tarcal, Terézia kert 9.