szamorodni_2017_-_webshop
BWT-21-GOLD Szamorodni

Tokaji Szamorodni 2017

Színe szalmasárga. Illata komplex, melyben az akácméz és az aszalt sárgabarack jegyek érvényesülnek. A szájban a friss, üdítő savakat követi az ízében is visszatérő aszalt sárgabarack és az akácméz erőteljes párosa, melyet érlelt, gyümölcsös aromák tesznek teljessé. Mindemellett a hosszú hordós érlelés jellegzetes ízvilágát is szépen közvetíti a bor.

Alkoholtartalom: 11%
Cukortartalom: 98,5 g/l
Titrálható savtartalom: 7,4 g/l
Űrtartalom: 0,5 l

Raktáron

3.550HUF3.550 HUF(9,76 €) egységár
3.266 HUF(8,98 €) egységár legalább 6 vásárlásakor

+

Boradatlap

Termőhely - talaj

Mezőzombor - Galambos dűlő
A Mádi-medence déli bejáratánál egy előhegy összefoglaló neve a Galambos, amely számos kisebb dűlőből tevődik össze. Talaja jellemzően barna erdőtalaj, azonban előfordulnak benne lösz foltok. Az alapkőzet riolit, amely szinte teljesen fedett riolit tufával. A domb felső harmadáról a barna erdőtalaj már lekopott és csupán a riolittufa málladék maradt, amely rendkívül gazdag ritka nyomelemekben.

Szőlőültetvény

1999 és 2002 között lett újratelepítve, 1,8 méteres sortávolsággal és 0,8 méter tőtávolsággal a modern szőlőtermesztés irányelvei szerint. A tőkén 2 rügyes rövidcsapos metszést alkalmazunk. A tőketerhelés 1,5 kg. Az összes szőlőültetvényünk 2009 óta organikus művelés alatt áll.

Évjárat jellemzése

Hosszú idő után újra igazi kontinentális januárunk volt. A hőmérő higanyszála sokszor csúszott a mínusz 10 °C alá, viszont a csapadék mennyisége nagyon alacsony volt. A tavaszi hőmérséklet csak lassan, fokozatosan emelkedett és még a május is jóval hűvösebb volt, mint azt az utóbbi pár évben megszoktuk.
A szeptemberi csapadék kedvezően alakult. Már korán megjelent a nemes penész a területek többségén. A szőlő minősége nem hagyott kívánnivalót maga után.

Technológia

Novemberben szüreteltük az alapanyagot kizárólag kézzel. A szőlőfürtöket ezután ládákban szállítottuk a borászatba.
Egészfürtös préselést követően tartályban erjedt fajélesztős beoltás után, majd 300 literes zempléni tölgyfahordókba fejtettük, amelyekben még 12 hónapig érleltük.
Palackozás időpontja: 2019.08.01.

Fajták

Furmint 100%

Kóstolási jegyzet

Színe szalmasárga. Illata komplex, melyben az akácméz és az aszalt sárgabarack jegyek érvényesülnek.
A szájban a friss, üdítő savakat követi az ízében is visszatérő aszalt sárgabarack és az akácméz erőteljes párosa, melyet érlelt, gyümölcsös aromák tesznek teljessé. Mindemellett a hosszú hordós érlelés jellegzetes ízvilágát is szépen közvetíti a bor.

Fogyasztási hőmérséklet

9-10 °C

Ételpárosítás

Fogyasztása érlelt sajtokhoz, távol-keleti pikáns ételekhez, aperitifként és önmagában ajánlott.

hotel@degenfeld.hu

+36-47/580-400

3915 Tarcal, Terézia kert 9.