grof_degenfeld_szamorodni_2016

Tokaji Szamorodni 2016

Színe halvány szalmasárga. Illata komplex, fűszeres, enyhén mézes, valamint megjelenik a sárgadinnye, és ananász. Ízében az aszalt sárgabarack és a törökméz erőteljes párosa mellett, finom fűszeresség jellemzi, a szegfűszeg aromájával, továbbá méhviasszal. A határozott savak, szép egyensúlyt alkotnak a maradék cukorral. Hosszú lecsengésű desszert bor.

Alkoholtartalom: 10%
Cukortartalom: 127 g/l
Titrálható savtartalom: 7,8 g/l
Űrtartalom: 0,5 l

Raktáron

3.400HUF3.400 HUF egységár
3.110 HUF egységár legalább 6 vásárlásakor

+

Boradatlap

Termőhely - talaj

Mezőzombor - Galambos dűlő
A Mádi-medence déli bejáratánál egy előhegy összefoglaló neve a Galambos, amely számos kisebb dűlőből tevődik össze. Talaja jellemzően barna erdőtalaj, azonban előfordulnak benne lösz foltok. Az alapkőzet riolit, amely szinte teljesen fedett riolit tufával. A domb felső harmadáról a barna erdőtalaj már lekopott és csupán a riolittufa málladék maradt, amely rendkívül gazdag ritka nyomelemekben.

Szőlőültetvény

1999 és 2002 között lett újratelepítve, 1,8 méteres sortávolsággal és 0,8 méter tőtávolsággal a modern szőlőtermesztés irányelvei szerint. A tőkén 2 rügyes rövidcsapos metszést alkalmazunk. A tőketerhelés 1,5 kg. Az összes szőlőültetvényünk 2009 óta organikus művelés alatt áll.

Évjárat jellemzése

A tavasz lassan vette kezdetét, az elhúzódó márciusi hidegek miatt. Az esős július és augusztus megkívánta a szőlész folyamatos éberségét, de mindezek ellenére, az organikus módszereket használva sikerült megvédeni a szőlőt. A csapadékos időnek hála testes, erős savgerinccel rendelkező borokkal tudtunk dolgozni.

Technológia

Október végén szüreteltük az alapanyagot kizárólag kézzel. A szőlőfürtök ezután ládákban lettek a borászatba szállítva.
Tartályban erjedt fajélesztős beoltás után. Erjedést követően 300 literes zempléni tölgyfahordókba fejtettük, amelyekben még 18 hónapig érleltük.
Palackozás időpontja: 2018. április 12.

Fajták

Furmint 80 %, Kabar 10 %, Zéta 10 %

Kóstolási jegyzet

Színe halvány szalmasárga. Illata komplex, fűszeres, enyhén mézes, valamint megjelenik a sárgadinnye, és ananász. Ízében az aszalt sárgabarack és a törökméz erőteljes párosa mellett, finom fűszeresség jellemzi, a gazdag ízt szegfűszeg és méhviasz jegyek is kiegészítik. A határozott savak, kiváló egyensúlyt alkotnak a maradék cukorral. Hosszú lecsengésű, érett desszert bor.

Fogyasztási hőmérséklet

9-10 °C

Ételpárosítás

Fogyasztása érlelt sajtokhoz, távolkeleti pikáns ételekhez, aperitifként és önmagában ajánlott.

hotel@degenfeld.hu

+36-47/580-400

H-3915 Tarcal, Terézia kert 9.