5 titok a Gróf Degenfeld Szőlőbirtokról

Még Tokaj szerelmesei sem biztos, hogy ismerik ezt az 5 tényt, amit most olvasóink elé tárunk.

1. A Muscat Lunel átkeresztelése Muscat Blanc-ra

A Muscat Lunel – azaz a sárgamuskotály – ősrégi fajta, állítólag már Barbarossa Frigyes is az ebből facsart borral melegített be a csata előtt. Borászatunk a borvidéken először, 1996-ban készítette a félszáraz Muscat Lunelt, mellyel új stílust teremtett Magyarországon és rövid időn belül nem csak a hazai, de a külföldi fogyasztói körében is rendkívül kelendővé vált. A franciák azonban pár évvel később levédték a Muscat Lunel nevet, így a Gróf Degenfeld család által itthon és külföldön széles körben ismertté tett és sikeres márkát át kellett nevezni Muscat Blanc-ra. Az elnevezés azonban mit sem változtatott a bor népszerűségén és azóta is sokak kedvence. Az évek során számos díjjal jutalmazták a félszáraz sárgamuskotályt, legutóbb, 2020-ban a Nemzetközi Organikus Borverseny aranyérmese lett.

2. Úttörő szerep az organikus magyar bortermelők között

Gróf Degenfeld Imre alapítóként vett részt az 1857-ben megalakult Tokaj-Hegyaljai Bormívelő Egyesület munkájában, és más elismert, környékbeli termelővel és szakemberrel új hagyományt írtak Tokajban. Elsődleges küldetésüknek tekintették, hogy alapvető szabályok lefektetése mellett, magas minőségi szintre emeljék a bortermelést a régióban, kijelölve ezzel a fejlődés útját. Munkájuk eredményeként jött létre a borvidék ma ismert termékpalettája.

1995-től lehetőségünk adódott, hogy amit a családunk elkezdett, továbbvigyük. Jelenleg a 100 hektáros birtokból 35 hektáron terem szőlő, mind organikusan művelve. A filozófia nem változott csak az eszközeink. Tokaj egy tökéletes termőhely, amit nem csak célunk, de felelősségünk is megőrizni, természetes módon művelve, a legjobb szakemberekkel, korszerű stílusban.

3. A szamorodni nem régi borkategória

A szamorodnit a 19. század első felétől jegyzik. Első készítői és fogyasztói lengyelek voltak. A „samorodny“ szó is lengyel eredetű, jelentése ’magán termett, magától termett’, vagyis úgy, ahogy a szőlőfürt termett, az egészséges és a tőkén töppedt, aszúsodott szemekkel együtt kerül feldolgozásra a borban. A klasszikus Tokaji Szamorodni mellett tavaly megjelent Szamorodni Selection néven a birtok történetének első, 100 százalékban sárgamuskotály szőlőből készült Szamorodnija, mely már a nemzetközi Mundus Vini borverseny aranyérmét is kiérdemelte.

image3

4. Egyedi területek és karakteres borok

Ha abból indulunk ki, hogy minden szőlőtermő terület egyedi jelleggel, különböző adottságokkal rendelkezik a világon, akkor érthető, hogy saját birtokunkon belül is érzékeljük a differenciákat. A Gróf Degenfeld Kastélyszálló**** mögött elterülő Terézia dűlő az alföldre néz, ezáltal sokkal kitettebb a napsugárzásnak. Ez a terület elsősorban Hárslevelű és Sárgamuskotály fajták termesztéséhez biztosít kedvező feltételeket. A Zomborka dűlő északabbra, Mád határában terül el, s erről a hűvösebb, vulkanikus talajjal rendelkező termőföldről származnak a legendás furmintjaink. Ennek a dombnak a tetején található a Borkút nevű köves, patinás ültetvény, az egyetlen olyan terület, amely nem került újratelepítésre. A mély gyökerekkel rendelkező régi, nemes tőkék minden évben a legkiválóbb Furmintot hozzák.

5. Az aszú gyógyító ereje

A szőlőben számos vitamin található (A, B1, B2, B6, C, K és kálium), így nem meglepő, hogy a szőlő gyógyító ereje már régóta ismert, így a belőle készült boroké is. A legenda szerint Paracelsus (1493-1541) már a 16. században tanulmányozta a Tokaji Aszú gyógyító hatását. Később ez a közel 9 évtizedes legenda megdőlt, de számos forrás igazolja, hogy a gyógyászatban már évszázadokkal ezelőtt alkalmazták az aszút antibiotikus hatása miatt. A régen csak tokaji nektárként emlegetett alacsony alkoholtartalmú eszenciában pedig még inkább fellelhető ez a jótékony hatás: a Vinum Tokajense Passum néven emlegetett nedűt már az 1800-as években is lehetett kapni a patikákban. Feljegyzések szerint uralkodók, mint például II. József és Mária-Terézia, vagy az író-költő Voltair is orvosai ajánlására fogyasztottak tokajit. A Gróf Degenfeld Szőlőbirtokon az eszenciát ma is ugyanazzal a technológiával készítjük, mint 500 éve és a borászat fennállása óta mindössze 2 évjárat volt alkalmas arra, hogy ez a ritka nedű elkészülhessen.

leo papa aszut kap

Kép: Az osztrák császár Tokaji bort küldetett XIII. Leo pápának.

image3

hotel@degenfeld.hu

+36-47/580-400

3915 Tarcal, Terézia kert 9.